Funktionskrav & klasser

I de allra flesta fall ligger det en statlig myndighet bakom upphandlingar av vägräcken, då byggs förfrågan av ett antal krav på funktion och prestanda. Funktionskraven ställs genom att efterfråga klassificeringar enligt provningsstandarden. Detta kan handla om kapacitetsklasser, krockvåldsklasser och arbetsbreddsklasser m.fl.

Blue Systems har produkter som är testade för europeiska EN 1317 samt amerikanska NCHRP 350 och MASH. Sedan 2011 kan vi erbjuda olika typer av CE-certifierade stållineräcken.

Olika kapacitetsklasser enligt EN 1317 inkluderar i regel fler än ett krockprov med olika fordon i olika hastigheter och påkörningsvinklar. Vanliga klasser på svenska vägar är N2, H1 och H2.

Skaderiskklass är ett mått på det krockvåld som fordonets passagerare utsätts för i samband med en standardiserad räckespåkörning. Fysikens lagar gör att ett mer eftergivligt vägräcke generellt sätt ger upphov till ett mindre krockvåld då energin absorberas av räcket över en längre tid.

Arbetsbreddsklass redovisar hur stumt eller eftergivligt ett vägräcke är, hur mycket produkten flyttar sig i sidled under en standardiserad kollision.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.